Apartment in Principe Real / Aurora Arquitectos

Apartment in Principe Real / Aurora Arquitectos

© least of all evil

© least of all of evil© least of all evil© least of all evil© least of all of evil+ 41

share

share

Or

https://www.archdaily.com/942416/apartment-in-principe-real-aurora-arquitectos

  • Area area of ​​this architecture project

    Area:
    110 m²

  • Year Final year of this architectural project


    Year:

    2018

  • Photographs

    Photographs: least of all evil

  • Manufacturer brands with products used in this architectural project

  • Lead Architects:

    Sérgio Antunes, Sofia Reis Couto and Tânia Sousa

© least of all evil© least of all evil

Text description of the architects. How to counteract a Gaioleiro building. The basic building of this apartment is a gaioleiro, a typology common in Lisbon between the mid-19th century and the beginning of the 20th century. It is characterized by long and narrow plots, poorly lit and ventilated rooms.

© least of all evil© least of all of evil

We have tried to counteract this condition by opening windows between rooms, encouraging cross-visions and letting the light in. Before adding a new level to the rooms, a cleaning operation was vital.

© least of all evil© least of all evilOriginal planOriginal plan© least of all of evil© least of all of evil

Therefore, the project’s first reaction is to expose the ceiling behind the countertop, the original floor beneath the current one, peel layers upon layers of the bathroom walls and open a new balcony in the light well. In this way, the entire apartment gains light, space and ceiling height.

© least of all of evil© least of all of evilProposed planProposed plan© least of all evil© least of all evil

The scope of the project then becomes more detailed. The program will be redistributed, with the rooms now taking up the front of the apartment with a view of the trees in the garden and the living room at the back with a view of the river.

© least of all of evil© least of all of evil© least of all evil© least of all of evil

The kitchen will be expanded and the connection to the living room will be improved. A new bathroom, fused with the closet, is created. New wardrobes are added. The connections to the long corridor are being redesigned and the bedroom areas are balanced. In this way the dialogue between addiction and existence, between the needs of the old days and the contemporary desires, the old and the current building technology is consolidated.

Comments are closed.