Buildings in Bartolomeu Dias / Aurora Arquitectos

Buildings in Bartolomeu Dias / Aurora Arquitectos

© least of all evil

© least of all evil© least of all evil© least of all evil© least of all evil+ 51

share

share

Or

https://www.archdaily.com/942408/building-at-bartolomeu-dias-aurora-arquitectos

  • Area area of ​​this architecture project

    Area:
    2464 ft²

  • Year Final year of this architectural project


    Year:

    2019

  • Photographs

    Photographs: least of all evil

  • Manufacturer brands with products used in this architectural project

    Manufacturer: AutoDesk, Cortizo, Mottura, Ofa, Mosaic project, Sanindusa, Widow Lamego, Adobe Systems Incorporated, Casinhas Antunes LDA, JNF, Robert McNeel & Associates, Trail of light, Velux

  • Lead Architects:

    Sérgio Antunes, Sofia Reis Couto, Carolina Rocha

© least of all of evil© least of all evil

Text description of the architects. This is an upstream project at a time when the city was gradually being liberated from its residents under the pressure of tourism and property speculation. In this scenario, it is a project of resistance as it arises from a family’s desire to stay in their own neighborhood and find space for their closer relationships. This will also determine the way the project was designed.

© least of all evil© least of all of evil

The main facade overlooks Bartolomeu Dias Street, an important ax that runs parallel to the river bank and starts from Alcantara, crosses Belem’s monumental area and ends on Pedrouços Street. This is a busy street, mostly residential, with some services and shops on the ground floor. Instead, the rear view overlooks Beco da Ré, a narrow pedestrian zone surrounded by irregular building plans. For a higher degree of privacy, the residents use this street with chairs and drying clothes hanging outside, reminding of the typical atmosphere of the rural villages. The difference in scale and use between the main street and the back street is striking and becomes a driving force in the design process.

© least of all evil© least of all evilPlan - 2nd floorPlan – 2nd floor© least of all of evil© least of all evil

The building with 60 square meters and two floors is badly degraded, so the demolition of the entire interior is mandatory. In order to respond to the programmatic needs, especially permanent residence for a family of 5, it was imperative to make reinforcement on two floors in order to align the building volume with the dominant height of the built environment. The project aims to emphasize the contrast between the existing and the new. Indeed, the new floors use a contemporary architectural expression resulting from the new constructive technology, creating a dialogue with the existing ones. Therefore, the tension between two different construction periods becomes the main identity lane for the building.

© least of all evil© least of all of evilPlan - 1st floorPlan – 1st floor© least of all of evil© least of all evil

The internal spatial organization is reversed and moves from more private rooms on the lower floors to social rooms on the upper floors in order to take advantage of the better view of the Tagus River. The living area is privileged at the expense of the rooms and is used more punctually. The rooms are organized on the first two floors and the living areas on the last three floors. In this way, the rooms are initially more subdivided from the entrance and after the inner circulation of the stairs, then gradually larger and more open and culminate in the south-facing terrace, which is inserted into the two-part roof.

© least of all of evil© least of all evil

On this path, the relationship to the southern light and the river view is also a crescendo. The position of the stairs on the different floors changes according to the spatial organizational requirements of the floor and creates a visual relationship with double or triple height to the different floors.

© least of all of evil© least of all of evilsectionsection© least of all of evil© least of all of evil

In the main facade on the ground floor, the original tiles are being restored and the typical “Lisbon green” is retained in the doors and bars. The new openings are designed according to the existing openings. The rear view is different and composed autonomously, the openings gradually widen and get a better relationship with the outside on the upper floors. The protruding veranda and the verde viana stone window, dubbed “the green eye”, are the only exception in an elevation where regularity, symmetry and relationship to context are the predominant character.

© least of all evil© least of all evil

Comments are closed.