Buildings in Costa do Castelo / Aurora Arquitectos

Buildings in Costa do Castelo / Aurora Arquitectos

© From evil to less

© From evil to less© From evil to less© From evil to less© From evil to less+ 52

divide

divide

Or

https://www.archdaily.com/947067/building-in-costa-do-castelo-aurora-arquitectos

  • Area area of ​​this architecture project

    Area:
    800 m²

  • Year Final year of this architectural project


    Year:

    2019

  • Photographs

    Photographs: From evil to less

  • Manufacturer brands with products used in this architectural project

    Manufacturer: Louis Poulsen, FSB, Fantini, Much more than a window, CASTAN, Carpintaria Mateus Lda., Duravit, JNF, Feelings of life, Mosaic of Sul, Sucupira

© From evil to less© From evil to less

Text description of the architects. This two-apartment building is located on the Costa do Castelo, a street that surrounds the hill and the buildings of which hide the view of the city of Lisbon. To counteract the horizontal expansion of the property, an inner void crosses and illuminates each floor. This void organizes the building’s circulation and enables one to observe the sky or the person two levels below. A vertical view that complements the dominant horizontality of the exterior landscape.

© From evil to less© From evil to less

In the late nineteenth and early twentieth centuries, the context of rapid urban expansion and the growing need for housing in Lisbon led to the appearance of buildings known as “gaioleiros”. One of the most famous features of this type of building is the unusually great depth of the plots, which are characterized by corridors running the entire length through the apartments. The original arrangement of these buildings suggests a polarization of the social and functional areas at both ends, while the bedrooms are arranged around a central light shaft.

© From evil to less© From evil to less

For this special ‘Gaioleiro’ on the Costa do Castelo, the steep slope of the terrain allows, in addition to the features inherent in this typology, a generous view over Lisbon. The natural consequence would then be a horizontal distribution logic that primarily strives for a relationship to the landscape.

© From evil to less© From evil to lessLevel 1Level 1© From evil to less© From evil to less© From evil to less© From evil to less

Instead, the expansion of the light shaft through its “duplication” and the installation of the stair core reinforces a relationship that is supposed to be zenithic in the search for light and ventilation. Hence, it ceases to be the element that divides the building in half to become a centripetal force organizing all its circulations, activities and celebrating its interior.

© From evil to less© From evil to less© From evil to less© From evil to less

The project, which includes a maisonette on the lower floors and a triplex on the upper floors, develops around this light well as a central element able to balance the already existing horizontal relationships. If, on the one hand, this horizontality expands the floor plans outwards in search of a vanishing point, then, on the other hand, it is the light shaft that connects all floors with one another and establishes itself as an internal vertical counterpoint. The polarized design that normally characterizes the plan of such buildings now suggests a reinterpretation of one’s own center.

© From evil to less© From evil to lessLevel 2Level 2© From evil to less© From evil to less

Comments are closed.