House in Estrela / Aurora Arquitectos

Apartment in Estrela / Aurora Arquitectos

© From evil to less

© From evil to less© From evil to less© From evil to less© From evil to less+ 32

share

share

Or

https://www.archdaily.com/947069/apartment-in-estrela-aurora-arquitectos

  • Area area of ​​this architecture project

    Area:
    200 m²

  • Year Final year of this architectural project


    Year:

    2015

  • Photographs

    Photographs: From evil to less

  • Manufacturer brands with products used in this architectural project

© From evil to less© From evil to less

Text description of the architects. It is not necessary to create a world, but the possibility of a world, Jean-Luc Godard em Reflexivity in Film and Architecture, 1985.

© From evil to less© From evil to lessProposal planProposal plan© From evil to less© From evil to less

Reflectivity as a concept, both in its use in film or literature and in its appropriation through architecture, refers to the moment when the work suddenly focuses on itself as a construct and as a fictional reality.

© From evil to less© From evil to less

The intervention in the apartment in Estrela also reveals its own renovation logic, which makes the time-based and formal breaks explicit and yet recognizes the possibilities of reconciliation between the different realities that this action ultimately brings about.

© From evil to less© From evil to less

Recognizing the issues that arise from the nature of the renovation itself becomes even more relevant when we consider that not only was the apartment already a good building quality, but it was also in good condition and habitable. The intervention therefore had more to do with redefining the program and ultimately with increasing the customer’s ability to appropriate the space.

© From evil to less© From evil to less

The project therefore includes two different approaches: the first and more direct is concerned with restoring the original design elements and language in order to expand its constructive qualities. The wooden floors, kitchen tiles, door panels and wall and ceiling decorations remained unchanged. The south side of the apartment, consisting of the kitchen, service areas and a bedroom, was also left in its original configuration.

© From evil to less© From evil to less

The way we worked on the kitchen’s tiled surfaces shows a desire to highlight the differences between the original features and the intervention. Not only does it allow a sense of continuity in the renovation process, but it also provides a contrast to the new elements standing next to each other.

© From evil to less© From evil to less

This juxtaposition becomes clearer on the north side of the apartment, where we have reversed the entirety of the program. The private areas, which originally consisted of three bedrooms, provided space for a single living room. The social area, consisting of the former living room and a study, has been converted into two bedrooms and a walk-in closet. This reconfiguration deals with the unification of what was previously separated and the sharing of the previously whole.

© From evil to less© From evil to less© From evil to less© From evil to less

In the living room, the reference to the demolished walls is provided by its framed negative as a time-based coordinate that is now defined by a border made of wood and brass. There is also a hint of a wall junction left by mere traces of doors, their remaining paneling and headings. The wall that now separates the bedrooms is, in turn, a rather positive feature that draws attention to itself as a divider and brings spatial reading back to the original living room.

© From evil to less© From evil to less© From evil to less© From evil to less

What can easily be understood as an act of union and separation becomes one of the main themes of the project – reversibility. The problem of space becomes a problem of time. Now we have accepted that renovation is part of an ongoing process of change and a constant revision of its own validity.

© From evil to less© From evil to less

The constant dialogue between the previous and the new elements results in the creation of unexpected possibilities. A kind of palimpsest to rethink and challenge the previously established functions and relationships, from the residents to the architecture itself.

© From evil to less© From evil to less

Comments are closed.